Grit, cuvantul care ne va invada birourile si vietile

Grit, cuvantul care ne va invada birourile si vietile

Grit, cuvantul care ne va invada birourile si vietile

Am urmarit-o pe Angela Duckworth in discursul ei Ted despre grit - acest cuvant care imbina deopotriva pasiunea si perseverenta intr-un atribut al oamenilor care nu doar iubesc ceea ce fac, ci raman indragostiti in timp.

Angela este absolventa a Universitatii Harvard cu o diploma in neurobiologie, are un masterat in neurostiinte la Oxford, un doctorat in psihologie la Universitatea din Pennsylvania si este detinatoarea unei burse Mac Arthur a geniilor. Nu, nu este inca o autoare de succes a vreunui nou trend de self-book, este the one

I-am citit cartea de 400 de pagini atent documentata, cu referinte bibliografice de peste cincizeci de pagini si explorari in lumea militara, sportiva, muzicala, scolara, competitionala. Nu sunt opinii bazate pe experienta, sunt opinii bazate pe experienta relevanta si cercetari serioase. Citind-o, m-am gandit de cate ori mi s-a spus mie pana acum “ai un talent innascut” si nu “ vad ca iti place sa inveti, e minunat”. 

Am fost partial dezamagita cand mi-am completat scala Grit (http://angeladuckworth.com/grit-scale), desi ma asteptam la rezultat, tinand cont ca perseverenta nu este punctul meu forte, iar suportarea a doua, chiar trei sarcini obligatorii care nu imi fac placere este de neacceptat.

Insa am rasuflat usurata mergand mai departe cu lectura, caci a fi gritty nu este un dat, este o atitudine care poate fi cultivata si care creste pe masura ce ne clarificam filosofia de viata, invatam sa ne revenim dupa esecuri si sa facem diferenta intre obiectivele de nivel imediat si cele de nivel inalt.

Efortul conteaza de doua ori spune autoarea.

talent * efort = abilitate

abilitate * efort = realizare

Poti avea talent cu carul, daca nu il practici, nu il vei transforma intr-o abilitate. Si nu este suficient, ca sa ajungi sa produci dividende cu abilitatea, ai nevoie de si mai mult efort, de practica deliberata, cam de vreo 10.000 de ore sau 10 ani.

Ca sa fii o persoana gritty este nevoie de patru lucruri:

  1. Interes - trebuie sa iti descoperi o pasiune pe care sa o dezvolti, iar apoi sa o aprofundezi. Intr-un studiu Gallup din 2013, doar 13% dintre adulti se declarau implicati la locul de munca. Gandeste-te la ce iti rataceste mintea si mai ales la ce ti se pare insuportabil…
  2. Practica deliberata - nu orice practica este utila, ci una care inseamna obiective clare de autodepasire. Pentru a-si imbunatati abilitatea de a scrie, Benjamin Franklin citea si recitea de cateva ori eseurile favorite, apoi le ascundea si incerca sa le reproduca. 
  3. Scop cu sens - Oamenii care trec de etapa meserie si cariera si ajung sa aiba o vocatie sunt cei care cauta “semnificatia cea de toate zilele pe langa painea cea de toate zilele…ca sa avem cat de cat o viata in loc de un fel de moarte de luni pana vineri”. Partea buna este ca acest scop cu sens poate fi cultivat indiferent de varsta si de titulatura postului ocupat:)
  4. Speranta - stim deja proverbul cu cazi de sapte ori si ridica-te de opt, dar ce inseamna asta practic? Inseamna, in acceptiunea Angelei Duckworth ca ai un mindset de crestere, adica o convingere ca nimic nu este fix, ca poti deveni mai destept daca primesti oportunitatea si sprijinul adecvat, daca te straduiesti mai mult si daca esti convins ca poti reusi.

Pentru a afla cum se poate cultiva educatia copiilor in spiritul gritty, autoarea vorbeste cu parintii unor mari campioni sportivi, ai unor oameni de afaceri de succes si ai unor artisti de talie internationala. Suprapune concluziile acestor discutii cu propriile cercetari si cercetarilor altor psihologi si sociologi si descopera ca ceea ce au in comun este stilul de parenting competent, cel care incurajeaza, dar in acelasi timp seteaza niste exigente. Adica nu cel in care esti minunat, puiul mamei, bravo, daca ai chef sa faci azi ceva, bine, daca nu, e ok. Dar nici cel in care il pui sa faca mii de teme si ii zici permanent cat de nemultumit esti de el. 

Pledeaza pentru propriile dovezi ca parinte in spiritul gritty, nu doar pentru teorie. Cata pasiune si perseverenta ai pentru propriile obiective in viata? Cat de mult curaj ai?

Pledeaza pentru activitatile extrascolare care sa aiba legatura cu interesul copilului - de preferat una singura, dar practicata consecvent pe perioada a cel putin unui an.

Povesteste despre regula activitatii dificile - sa iti alegi o activitate de care esti interesat sau care reprezinta un obiectiv inalt pe care sa o practici deliberat zilnic si sa nu renunti decat dupa un an sau la terminarea sezonului/cursurilor/etc

Te sfatuieste sa te inconjori de oameni gritty, caci doar o astfel de cultura te poate ajuta sa intelegi, de exemplu, in cazul in care practici un sport “de ce toata lumea se trezeste la patru dimineata ca sa se duca la antrenament, este deja un obicei”. Exista un cuvant in limba finlandeza care defineste sursa puterii interioare: sisu. Nu intamplator este un cuvant al Finlandei, pentru ca o tara cu doar 5 milioane de locuitori a facut fata in conditii vitrege de vreme multor invazii straine ale unor puteri de zeci de ori mai mari. Hai sa fim sisu!

Am citit aceasta carte cu nesat si m-a pus pe ganduri. Si pe fapte. Mi-am dat seama ca este timpul sa aduc caracterul disciplinat, darz si perseverent al mamei in viata mea boema. 

Impreuna cu pasiunea ma va transforma in persoana care pot fi pentru mine si pentru baiatul meu.

Articole Recente