In cautarea timpului magic. Un ghid practic.
Sunt preocupata de timpul pe care il pierd cam de cand mama nu mai este un influencer in viata mea. Prin opozitie cu firea disciplinata si organizata a mamei, eu cred ca si maine este o zi. De vina este Scarlett O’Hara, ca de la ea m-am inspirat acum vreo treizeci de ani.
Intre timp am constatat ca maine ar putea fi mai scump ca azi, prin urmare caut solutii sa atrag incasarile si nu costurile unui timp mai scump.
In fine, mi-au cazut ochii pe un articol de pe Fast Company despre cum s-ar putea aplica celebrul principiu Pareto 20/80 la managementul timpului. Autorul David Finkel se foloseste de regula 20% din efort produce 80% din rezultate aplicand-o la regula insasi inca de doua ori.
Din punct de vedere matematic, acest lucru se traduce astfel:
- 20% din 20% din 20% inseamna undeva 1% din timp care ar produce 80% din 80% din 80% din rezultate, adica undeva 50%
- 20% din 20% inseamna 4% din timp care ar produce 80% din 80% din rezultate, adica 64%
- 20% din timp ar produce 80% din rezultate
- 80% din timp ar produce 20% din rezultate
Cu totii ne concentram sa identificam timpul de tip C, un fel de timp de cules roadele. Daca ar fi sa luam o saptamana de lucru de cinci zile, ar insemna sa concentram cele mai eficiente activitati intr-o singura zi, ceea ce s-ar traduce, la modul teoretic, in 80% din rezultate. Concentrandu-ne insa doar pe acest tip nu vom reusi sa ne proiectam viitorul. Poate acum incasam 80% din venituri facand activitatea x, dar concentrandu-ne doar pe acest timp de tip C nu lasam loc timpului de tip B si A - sweet spot si magic time, acele tipuri de timp care ne pot aduce surse suplimentare de venit in viitor. Si odata cu aceste alternative de venit vor veni si alternative de viata, mai in acord cu evolutia personala si profesionala.
Timpul de tip D este cel mai neproductiv, cel care ar trebui automatizat sau pe cat posibil limitat.
Teoria detaliata o gasiti aici
Cum ramane insa cu practica?
M-am gandit ca nu doar timpul de lucru, dar si timpul liber ar putea fi supus aceleiasi reguli. Prin urmare, m-am apucat sa listez toate activitatile mele, fie ele profesionale sau de timp liber:
- consultanta de brand si marketing
- idei creative de marketing
- intermediar intre cerere/oferta de ceva
- training pe module Harvard si alte traininguri
- scris - de la site/blog la a doua carte
- vacante si experiente
- alergat
- networking
- citit
- administrative
- ideea de business a familiei
- etc, etc
Am ajuns la o pagina. Dupa care am luat fiecare activitate si i-am atribuit o litera: A, B, C sau D, in functie de ce tip de timp implica.
In acest fel am identificat acele activitati de tip sweet time & magic time (timp de tip B si A), cele care imi vor proiecta viitorul.
Si le-am alocat cu sfintentie cate 30 de minute (1% din timp), respectiv 90 de minute pe saptamana (4% din timp). Caci daca ma uit mai bine la cifrele de mai sus imi prezic 50%, respectiv 64% din realizarile viitoare.
Magic.