Un mare mulțumesc cititorilor mei cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții!

Un mare mulțumesc cititorilor mei cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții!

Un mare mulțumesc cititorilor mei cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții!

De Ziua Internațională a Cărții aș vrea să îmi reamintesc că nicio carte, nici măcar cea mai cea, nu există fără cititorii săi. Valoarea unei cărți nu este dată nici de autor, nici de editură, nici de campania de promovare, ci de cei care o cumpără și o citesc, de cei care își aleg timpul și cuvintele să spună ce le-a plăcut, de ce le-a plăcut.

Eu am publicat două cărți: 6 din 49 de șanse la iubire alături de editura Cărțile Tango și Povestea Unicornului care a alergat de la birou la Rio alături de editura Curtea Veche Publishing.

Povestea Unicornului a apărut pe 15 februarie 2021 și, deși avusese o cititoare înainte să predau manuscrisul editurii și un cititor înainte de lansarea oficială, nu m-am putut elibera de stres și insomie până când nu am primit prima recenzie de după de la o prietenă. Țin minte ziua, era duminică seara, pe 21 februarie 2021 - în economia stresului, aceste amănunte contează:)

În cele două luni care au curs între timp am primit câteva zeci de recenzii, unele pe scurt, altele mai detaliate, care m-au trecut prin multe stări și pentru care sunt recunoscătoare, căci m-au făcut să trăiesc, să mă bucur, să mă îndoiesc, să zâmbesc, să mă enervez, să râd cu gura până la urechi, să plâng, să mă trag pe mine mai departe.

Câte ceva despre cititorii mei:

  1. cea mai tânără (de care știu) are 24 de ani, cel mai în etate (de care știu) are 78 de ani și curând o să fie depășit în record de o cititoare de 86 de ani
  2. majoritatea sunt femei, cu o vârstă medie de aproximativ 30 de ani (plus/minus), dar bărbații reprezintă totuși un 30%
  3. printre cititorii mei se află: prieteni din copilărie, care m-au cunoscut timidă și retrasă, profesorii mei de română și matematică cu care m-am pregătit pentru admiterile la liceu și facultate, învățătorul fiului meu, persoane care nu mă știu decât din social media, prieteni ai cunoștințelor mele din domeniul profesional sau din social media.
  4. în recenziile primite, cel mai adesea am regăsit mesaje precum:
  •  “am râs, am udat ochii și am zâmbit de ușurare când m-am regăsit împiedicată în câte-o luptă necesară de care te-ai împiedicat și tu”,
  •  “îmi place sinceritatea debordantă cu care scrii, simt că parcă ești lângă mine și îmi povestești. Și nu numai sinceritatea, ci autenticitatea. Simt o stare de bine când citesc - un amalgam - mă faci să râd în unele situații care sunt pline de umor, în altele mă faci atentă apropos de sfaturi/insights, e mare lucru să înlături bariera dintre scriitor și cititor”,
  •  “I love it and I love you pentru că este definiția a ceea ce ai nevoie ca să îți crești aripi”, 
  • “trebuie să ai multă sensibilitate și abilitate în a povesti, a scrie, a simți, a ști, a avea talent, a avea curaj, a scrie și a putea să călătorești frumos prin viață și o dorință nebună de a transmite”
  • “deja ai făcut mare deranj în capul oamenilor, aș că sper să apuc să citesc to ce vei scrie”
  • “sunt chestii pe care mulți le trăim sau măcar le gândim, dar nu avem curaj să le spunem, să le scoatem la suprafață, fiecare având motivele lui. Eu recunosc, am fost toată viața un LAȘ! Mi-a confirmat faptul că am gândit foarte corect situațiile de viață (deci prost nu sunt), dar am reacționat ca un laș, nespunând lucrurile așa cum le gândesc. Deci mi-au trecut multe situații prin fața ochilor pe care le-am trăit și judecat. Pentru mine este o carte bună care m-a răscolit, era bine dacă o citeam cu vreo 35 de ani în urmă!”
  • “o felicit din suflet, știam bineînțeles că este superinteligentă, am aflat că este și supertalentată. Sper că va continua să scrie. “
  • “am citit cartea de la scoarță la scoarță, iar eu ca un critic literar de renume:)), pot re-reconfirma că ești un real influenacer și sper nu doar pentru mine. Pot concluziona astfel: cartea e R-econfortantă, A-tipică, L-iberă, U-imitoare, C-aptivantă, A-nimată. Well, ca să pun și a bit of romgleză, you are fantastic, felicitări multe și să citim cât mai multe cărți ale unicornului.”
  • “am locuit 6 ani în UK și tot răsfoiam revistele de aici de când m-am întors și așteptam articole similare cu femei în jur de 40 de ani, copii, carieră, care au fost la întâlniri pe Tinder, au rămas cu el, etc. Și îi ziceam unei prietene că aștept momentul când o să apară astfel de articole în revistele de la noi și am ajuns la concluzia că poate peste 10-15 ani. Dar iată că tu ai avut curaj să scrii despre asta și despre multe lucruri nespuse într-o carte, nu ]ntr-un articol. Bravo, e nevoie de mai multe voci ca tine.”
  • “m-a captivat încă de la primele pagini, pare un vulcan care tocmai a erupt. Sunt descriși câțiva anișori plini de schimbări în viața ei, într-o perioadă a vieții când mai toți cei pe care îi știu (trec prin timpuri de căutări și redefiniri. O recomand cu căldură!”
  • “este o îmbinare a trei moduri diferite de exprimare scrisă: unul intelctual condensat (al tău), unul light-comercial (voit ales, sunt convinsă, ca să balanseze tumultul) și unul obiectiv știintific al consultantului. A fost plăcut de citit, ca o sinusoidă: urci abrupt citind-o pe Raluca, stai în platou pe partea de consultanță și răsufli pe partea alter ego-ului, astfel că până la sfârșit avansezi, dar nu strangulat de efort. A existat întrebarea dacă ai avut co-autor (acel alter-ego) sau tot tu ai scris și partea aceea? Cartea ta pare scrisă de o combinație între John Fowles, Elena Ferrante și echipa World Economic Forum:)”
  • am și două recenzii mai puțin elogioase, le menționez statistic, pentru adevăr.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții le mulțumesc cititorilor mei pentru încrederea de a-mi dedica timp din viața lor. 

...și închei citându-mă pe mine însămi:)

Sper ca povestea mea va fi utilă și celor din generația mea, și celor mai tineri decât mine. Poate va reuși să le dea un strop de curaj chair și celor din generații mai avansate. Dacă nu am găsi în orice moment al vieții o curiozitate, o motivație, o expectativă, am trăi resemnați, ursuzi și nefericiți.

#povesteaunicornului

Articole Recente