Rovaniemi: casa oficiala a celor doi Mosi Craciun, caci nimeni nu scapa de concurenta

Rovaniemi: casa oficiala a celor doi Mosi Craciun, caci nimeni nu scapa de concurenta

Rovaniemi: casa oficiala a celor doi Mosi Craciun, caci nimeni nu scapa de concurenta

M-am imbracat cu cele mai groase haine, fiind pentru prima data dupa clasa a saptea cand port pantaloni pe sub pantaloni, hai sa o spunem pe sleau, un fel de izmene, desi in limbajul actual li se spune leg warmers.

Multumita unei prietene a unei prietene, am o geaca foarte calduroasa pentru expeditii, pe care ea si-a achizitionat-o din dragoste. Nu pentru expeditii, ci pentru iubitul pasionat de expeditii. Dragostea m-a dus si pe mine in zone friguroase, unde nu as fi calatorit daca nu ar fi fost un baiat de zece ani caruia i-ar placea tare de tot sa il vada pe Mos Craciun in carne si oase. 

Din Helsinki am calatorit cu Finnair, un low cost cu aspect mult peste civilizat. Nu ar trebui sa ma surprinda, caci 37% din populatia Finlandei are studii superioare - raportul este cam de unu la trei fata de Romania. De altfel, ieri, in scurta plimbare de la hotelul de langa aeroport si pana la un mall din apropiere nu am vazut nici urma de gunoi, nici macar chistoace de tigari - ah, innebunesc cand aud de la cei care le arunca pe jos ca sunt biodegradabile.

Am aterizat in Rovaniemi - casa oficiala a lui Mos Craciun - dimineata pe la noua si inca nu se luminase. In aceasta perioada soarele rasare la zece si apune la trei. Asta explica poate speranta medie de viata de aproape nouazeci de ani la femei, ca dorm cu cateva ore bune in plus, ce altceva sa faca?

Ne-am dus direct in satul lui Mos Craciun, ca sa nu facem prea mult teasing cu nerabdarea copilului. Mosul ne-a primit in casa lui, dar ne-a taxat serios pentru pozele si inregistrarea live cu el. In plus, desi stia sa zica “Buna ziua” in romaneste, ba chiar ne-a intrebat daca locuim in arcul Carpatilor, nu m-a lasat sa ii imprumut barba pret de o poza pe care o plateam tot eu, nu el. Cand i-am zis ca are cel mai frumos job, mi-a replicat serios ca “this is my life, not a job”. Grumpy Santa i-am zis. De aici poti trimite felicitari de Craciun in numele Mosului, cu mesajul si parafa lui: completezi un formular cu numele destinatarului, adresa, sexul, numele celui care intermediaza legatura si platesti. Orice se plateste la Mos Craciun, mai putin intrarea.

Dar Mosul oficial are un concurent, ca viata este grea si trebuie sa supravietuiesti si pe piata Craciunului. La doi kilometri distanta de Santa Claus Village se afla Santa Claus Park, cu alt Mos Craciun pe post de locatar, mult mai simpatic si mai prietenos, dar cu taxa de intrare. The jolly good fellow nu stia sa spuna buna ziua, dar cand a aflat ca suntem din Romania ne-a lasat sa-l pozam si sa ne pozam cum am vrut. Ba chiar m-a prins la un moment dat incercand sa fac un selfie si ho, ho, ho direct in poza cu mine! This Santa believes in me - ca sa citez mesajul de pe caciulile rosii de absolvire a scolii de elfi din cadrul parcului de distractii. Parcul este subteran, o gluma, ca si cum nu ar suferi oricum locuitorii ca au parte de putina lumina zilnic. 

Am decorat turta dulce pe care am mancat-o, am manufacturat un mini mos Craciun pe care l-am batut in cuie pe un perete alaturi de multi alti mosi, fiecare cu numele si tara de origine a creatorului, am asistat la un spectacol cu elfi, la o lectie din cadrul scolii de elfi, am vazut o expozitie de gheata si am mancat bomboane si ciocolata si tot ce nu este recomandat. Dar cum ar fi aratat casa lui cu morcovi cruzi in loc de turta dulce si bomboane?

Baiatul de zece ani care a aflat ieri dimineata in drum spre scoala ca de fapt merge la aeroport la Mos Craciun este fericit. Fericirea lui se manifesta printr-o frenezie a celui care simte si traieste momentul de acum atat de intens cat sa ii hraneasca amintiri pentru o viata.

Articole Recente