Noua mea carte si carnavalul de la Rio

Noua mea carte si carnavalul de la Rio

Noua mea carte si carnavalul de la Rio

Este prima data in o suta de ani cand carnavalul de la Rio de Janeiro a fost anulat. Ultima data cand s-a mai intamplat a fost in 1912.

“Nu mi-am ascuns niciodata pasiunea pentru Carnaval si viziunea clara pe care o am in legatura cu importanta economica a acestei manifestari culturale pentru orasul nostru," a postat recent pe Facebook primarul orasului Rio, Eduardo Paes. Initial carnavalul fusese amanat pentru luna iulie, dar situatia devastatoare din Brazilia i-a facut pe organizatori sa il anuleze cu totul.

Astazi, 12 februarie, ar fi fost prima zi de Carnaval. Turistii s-ar fi inghesuit pe Sambodromo - stadionul special amenajat pentru parada scolilor de samba - sau pe strazi la nenumaratele parade, ar fi dansat pana in zori, ar fi baut Caipirinha, ar fi riscat sa fie jefuiti, s-ar fi pozat ziua cu statuia lui Isus (statuia aceea care are capul realizat de Gheorghe Leonida, un sculptor roman) si ar fi admirat din varful Capatanii de Zahar privelistea care efectiv iti taie rasuflarea.

Acum cinci ani si eu am urmat acest traseu si am regretat ca am stat prea putin, asa ca abia astept sa pot calatori din nou in siguranta pentru a ma putea intoarce la cel mai frumos loc de pe Pamant.

Carnavalul de la Rio nu seamana cu cel din Salvador de Bahia. La Rio evenimentul principal este reprezentat de concursul unde participa scolile de samba (pentru care se pregatesc un an de zile), in timp ce la Salvador are loc zi de zi, timp de cinci zile o parada a unor care alegorice (vreo 80 la numar, fiecare cu DJul propriu) si care se plimba pe un traseu de cativa zeci de kilometri, de la 3-4 dupa amiaza pana la 3-4 dimineata, pentru ca in ultima zi a Carnavalului sa mearga 24 de ore nonstop.

Cine lucreaza in industria de marketing, comunicare, evenimente ar trebui sa mearga la Carnaval, este cea mai mare desfasurare de creativitate si resurse. Daca vreti sa va faceti o idee, puteti incepe cu documentarul O Proxima Samba, care urmareste un an de munca asidua si mii de oameni implicati, intrand in spatele scenei celei mai mari scoli Samba de pe planeta, Estação Primeira de Mangueira, reprezentativa pentru samba mondiala si care, dupa 14 ani fara sa castige un campionat, a fost castigatoarea din anul 2016. Este anul in care si eu am ajuns la Rio. Rio mi-a relevant sentimentul libertatii si m-a inspirat sa scriu cartea care va aparea - in sfarsit - saptamana viitoare la editura Curtea Veche.

Titlul sau contine cuvantul Rio. Si poate nu este o coincidenta ca apare fix in perioada in care ar fi trebuit sa aiba loc Carnavalul. Indraznesc sa cred ca paginile ei va vor purta pe voi, cei care o veti citi, pe strazile cu oameni costumati, veseli sau euforici, in mijlocul unor petreceri spontane sau in varful unui copac unde veti putea servi masa la Aprazivel (poate chiar la masa lui John Snow), pe Sambodromo sau cu ghidul nostru cool Gilvan in Pelourinho, centrul istoric al orasului Salvador, prima capitala coloniala a Braziliei.

De ce credeti ca braziliencele sunt considerate de multi cele mai frumoase femei din lume? 

P.S. Cartea va aparea la inceputul saptamanii viitoare (15-17 februarie) si va fi anuntata cum se cuvine, de la inaltimea unui car alegoric:)

Articole Recente