Ce i-as spune Ralucai de la 30 de ani
Ieri am sustinut o prezentare online pentru echipa Renault Romania, parte din initiativa Employee Experience, in contextul parteneriatului cu Romanian Artists Agency pentru proiectul de Worklife balance in familie (o serie de cursuri dedicate deopotriva adultilor angajati si copiilor lor, in care rolurile se schimba - parintii invata aptitudini dintr-o zona de relaxare si hobby, copiii invata business).
Tema pe care am ales-o a fost: Ce i-as spune Ralucai de la 30 de ani în baza a ceea ce am aflat pana la 44 sau? - mai oficial - Ce mi-as spune daca as putea sa ma intorc la mine, cea de la 30 de ani?
As minti daca nu mi-as spune ca mi-as da niste palme si suturi in dos, dar nicicand nu as putea afisa aceasta nonsalanta cu sute de oameni (chiar si online) intr-un context profesional, unde normele sunt respectate chiar si de unicorni ca mine.
Dar am povestit si aratat 10 lucruri pe care mi le-as spune cu sinceritate si pentru care as alege pe cineva care sa ma monitorizeze ca ma tin de ele:)
1. Sa faca sport in mod regulat, chiar daca a fost scutita la sport la scoala! Practicarea unui sport (in cazul meu alergatul pe distante lungi) iti aduce beneficii nebanuite: te eliberezi de stres, te disciplinezi, urmezi riguros obiective de autodepasire, ai o conditie fizica buna si cel mai important, o stare buna cu totul. As fi putut ajunge mai departe daca ma apucam sa alerg la 30 de ani, nu la 40 ani. Dincolo de toate acestea, mi-a adus si o aparitie nesperata pe coperta revistei Alerg, distribuita tuturor participantilor la competitia Bucharest Marathon organizata de Bucharest Running Club in octombrie 2019.
2. Sa exploreze mai mult (culturi si medii diferite)! Sa calatoreasca in cat mai multe tari si cat mai diverse, pentru ca interactiunea cu mediile diferite te ajuta sa cresti personal si profesional, sa faci conexiuni, sa gasesti idei noi. Doar mergand pe strada, vorbind cu oameni, primind recomandari la fata locului si notandu-ti toate acestea intr-un sertar al amintirilor (cum zicea Murakami), vei gasi punctele de legatura si la ce te duc ele. Sa accepte un assignment international, pentru ca atunci expunerea este la cote maxime si sa lege relatii cu oameni din alte tari (profesionale si personale - poti sa tii legatura cu ghizii din vacante, cu proprietarii de restaurante, cu receptionerii de hotel, etc)
3. Sa isi cultive intr-un mod disciplinat aptitudinile de generalist! Desi nu am putut alege niciodata intre matematica si romana, intre un job creativ si unul analitic, as fi putut sa imi cultiv preocuparile diverse la nivel profesional sau personal intr-un mod organizat, care sa poata sa imi aduca rezultate mai bune. Mi-am dat seama de acest lucru dupa ce am citit cartea Range a lui David Epstein. Daca faceti si voi parte din aceeasi categorie, sa stiti ca in perioade ca aceasta in care ne aflam, generalistii care pot pune cap la cap mai multe idei si referinte din mai multe domenii sunt cei cautati pentru solutii.
4. Sa persevereze mai mult! Mi-am reamintit de cartea Angelei Duckworth - Grit/Puterea pasiunii si perseverentei - si scala GRIT (http://angeladuckworth.com/grit-scale). Autoarea este absolventa a Universitatii Harvard cu o diploma in neurobiologie, are un masterat in neuroștiințe la Oxford, un doctorat în psihologie la Universitatea din Pennsylvania si este detinatoarea unei burse Mac Arthur a geniilor. Efortul conteaza de doua ori, respectiv:
talent * efort = abilitate
abilitate * efort = realizare
5. Sa spuna mai mult DA decat NU! Mi-am amintit de cateva contexte personale si profesionale in care am spus nu (desi beneficiasem de expunere prin colaborarea cu echipe mixte la deschiderea unor piete noi, deci nu priveam doar din cercul stramt al cunoasterii mele) in care motivele invocate erau: e prea frig in tara x, e prea rigid postul propus, fata de la financiar e prea serioasa, baiatul de la vanzari e prea flower-power, etc. Cu cat trece timpul, cu atat iti va veni mai la indemana NU decat DA.
6. Sa investeasca in EDUCATIA proprie! Orice cursuri disponibile in domenii care se cauta si care pot reprezenta o a doua cariera (de la Coursera la Linkedin, de la Udemy, la Fast Track Management/MBA). Din ce in ce mai mult se vorbeste despre cel putin doua cariere pe parcursul vietii profesionale, cu atat mai mult in cazul tau - daca ai 30 de ani:) Aici este un link catre un articol util despre necesitatea de a avea doua cariere. https://hbr.org/2017/04/why-you-should-have-at-least-two-careers. Inca ceva. Principiul selectiei cursurilor sa fie: Ceva greu, nu ceva la indemana!
7. Sa faca mai mult VOLUNTARIAT! Dincolo de micile actiuni de intr-ajutorare pe care oricare dintre noi le face, dincolo de contextul meu profesional (lucrand pentru o corporatie care avea un brand social puternic, cu doua campanii mari sociale dedicate femeilor), m-am apucat cu adevarat sa fac voluntariat prin 3 proiecte: alergatul si strangerea de fonduri pentru Hospice Casa Sperantei, prezenta si activarea comunitatii Business Women Forum Romania (taskul meu constant este de gala host) si crearea alaturi de Alina Vilcu si, ulterior, Viorica Capdefier si Miruna Meirosu a comunitatii Bunici de Viitor - dedicata comunitatii 60+
8. Sa lege relatii profesionale si/sau personale intre GENERATII! Cred cu convingerea de 44 de ani ca multumirea de sine si rezultatele profesionale cu adevarat valoroase sunt atunci cand generatiile sunt impreuna, de la nepoti la bunici, ca nicio categorie de varsta nu trebuie exclusa de la a contribui in mod real in societate si business. Cele doua proiecte actuale care stau dovada ca I walk the talk sunt:
a. proiectul wellbeing in familie (pentru angajati si copiii lor), alaturi de Romanian Artists Agency - care propune cursuri dedicate deopotriva parintilor si copiilor, inversand rolurile (parintii au parte de cursuri soft, de cultivare a hobby-urilor, iar copiii au parte de cursuri de business, ca sa poata participa de la egal la egal cu parintii lor in discutii, dar si pentru a fi mai pregatiti pentru noua lume colaborativa si antreprenoriala)
b. comunitatea Bunici de Viitor (https://www.facebook.com/groups/563032740772270) de informare si socializare pentru comunitatea 60+
9. Să nu ii fie teama sa ESUEZE! In cariera, in relatii, cu proiecte pe cont propriu, cu orice…daca nu acum, atunci cand? Pe masura ce trec anii, trece si farama de dispozitie de risc. La 30 de ani poti risca fara grija!
10. Sa colaboreze! Unde sunt doi sau chiar trei, puterea creste! Asa am decis si eu prin parteneriatul de consultanta cu doi specialisti - Cosmina Patroi, Analist independent de business & consultant pentru dezvoltare, doctor în economie si Laura Vasilescu, Avocat. Ceea ce oferim noi sunt servicii integrate de consultanta si implementare de business (comerciale, financiare, fiscale, juridice) pentru IMMuri. Noi nu suntem big 4, suntem small 3 and more fun:)
Si ca o concluzie finala: Povestea fiecaruia sa poata fi rezumata intr-un slide care sa aiba un sens, un fir rosu pentru spectator.
Credit photo: revista Tango, 2006, chiar la 30 de ani:)