Am o idee: societatea civila, taximetristii si o conferinta de tipul Ted

Am o idee: societatea civila, taximetristii si o conferinta de tipul Ted

Am o idee: societatea civila, taximetristii si o conferinta de tipul Ted

Trei taximetristi intr-o zi, acelasi subiect: politica. Toti trei tineri, intre douazeci si cinci de ani si treizeci si cinci de ani. Toti de la Uber, toti cu bun-simt si intelect peste medie. Da, selectia Uber a fost buna, dar nu despre asta este vorba. 

Primul revenise in tara in decembrie dupa vreo doi ani de lucrat in Germania si are doi copii mici, iar unul dintre ei fusese internat de sarbatori. Cate o suta cincizeci de lei pe zi, doamna, atat trebuia sa dau. Ati auzit ce vrea sa faca Iohanis cu penalii? Cica vrea sa ii gratieze. Poftim, unde ati citit dumneavoastra stirea asta, este exact pe dos!

Al doilea era mucalit. Baiat destept, dupa aspect l-am catalogat drept un geek de-a pururi introvert. L-am tras de limba, asta si pentru ca stateam in dreapta lui, ca avea o masina micuta si bancheta din spate era ocupata cu rochia mea de gala. Ati vazut stirile de aseara? Eu, mirata: citesc si aud stiri zilnic, la ce anume va referiti? Apropos, desi era clar ca ne despart vreo cincisprezece ani, i-am raspuns cu dumneavoastra, ca asa mi se pare politicos, persoana a doua de politete se aplica in ambele sensuri. Stirea cu abuzul in serviciu, ma lamureste el, practic hotii scapa, nu mai e nimic de facut in tara asta. Aoleu, daca de la varsta aceasta spuneti asta, la patruzeci cand nu o sa aveti niciun beneficiu de la statul acesta pe care il vor fi devalizat direct toate hoardele de penali si indirect toata gloata de indiferenti, o sa va sinucideti. Era sa imi uit rochia la el, a strigat dupa mine si mi-a zis ca pot prezenta si in jeans, o sa fie cool. Eu ii arat ca rochia mea e facuta din cravate barbatesti cusute intre ele si ii raspund: asta este mai cool decat o pereche de jeans, vezi, intotdeauna se mai poate face ceva;) Pam-pam, am plecat victorioasa ca poate l-am convins sa discute cu parintii lui “batrani” de cincizeci si unu de ani care, la randul lor, se plang ca timpul lor a trecut si nu mai au nicio sansa.

Al treilea era cel mai in etate, ca sa zic asa, dar mai tanar ca mine. M-a intrebat unde ma duc la Willbrook. La Realitatea? Dupa care, fara sa il intreb eu nimic, si-a varsat naduful cu “toti sunt prosti, toti sunt hoti, toti, toti”. Eu am fost la vot, doamna, ca sa nu mai vina Dragnea cu mortii lui votanti, dar stiti ce am facut? Plin de mandria gestului sau, mi-a declamat: am pus stampila pe toti, asa, ca sa se anuleze votul, sa nu castige nimeni. Bravo, domnule, hai sa va explic statistic, ca eu sunt economist, ca dumneata l-ai ajutat pe Dragnea sa mai ia un vot. Poate aveti si dumneavoastra dreptate, a ramas el pe ganduri.

Si atunci mi-am amintit de campania Tedx Buenos Aires de acum 5 ani. 

https://www.youtube.com/watch?v=MH6Mxzan3fU

Pentru ca nu reuseau sa stranga suficienti participanti la conferinta, s-au gandit sa foloseasca cei mai cunoscuti speakeri ai orasului, respectiv taximetristii. Au invitat la conferinta 50 de taximetristi - alesi dupa criteriul awareness-ului spontan in oras. Si i-au lasat apoi sa vorbeasca. In anul urmator s-a umplat sala de conferinta de la Ted.

Societatea civila este cam inerta. Este si frig, dar este si lene, si neincredere, si dezinformare. 

Conferinte tot avem. Pai vine in curand Digital Marketing Forum. 

Avem si grupuri precum Geeks for Democracy si oameni implicati si pasionati. Tocmai am citit pe grup de o initiativa - de a tipari pe o foaie A4 toate informatiile pe care o persoana nu foarte implicata social ar trebui sa le stie despre ordonanta amnistiei/gratierii. 

Taximetristi avem de doua ori mai multi la mia de locuitori decat ori alta tara din UE  - vreo 4, adica undeva intre 12.000 si 15.000 pentru Bucuresti si judetul Ilfov. Asta ca sa incepem de undeva.

Ce ar fi daca am pune la un loc si am testa urmatoarea idee?

  1. un mediu propice - o conferinta de digital unde sa adaugam o sectiune separata, civica nesponsorizata, ca sa nu sara niciun partener ca “noi nu facem politica”
  2. un grup suport care sa faciliteze interactiunea, logistica, informarea
  3. un grup de taximetristi care sa participe si la o parte de digital cool a conferintei, dar in mod special la aceasta sectiune dedicata

Poate sunt naiva. Dar sunt creativa. Si incerc sa fiu implicata. Si voi muri crezand ca mai am o sansa in viata.

Articole Recente