2021: Sase citate pentru trei generatii
In primul rand "La multi ani!", asa se spune pana cand inmuguresc pomii si lumea se gandeste la primavara, adica la un alt inceput cu alte urari. In mediul corporatist, cand un an este mai slab - din perspectiva vanzarilor - sau mai anevoios, expresia folosita este “low base”: o baza joasa, o referinta mica. Prin urmare, anul care vine aduce dupa sine un YOY - year over year - sau crestere procentuala de la un an la altul mult mai mare. Nu se mai vorbeste de low/mid single digit growth (expresie corecta politic de a transmite incert ca vei creste intre 0,1% si 6%, pentru ca asa e cand esti cotat la bursa, nu poti face declaratii aiurea care sa influenteze evolutia pretului actiunii, tranzactionarile si, implicit, dividendele actionarilor). Acum se vorbeste de cresteri de double digit sau cu putin noroc triple digit growth (bine, daca ai peste 100% inseamna ca ai sangerat rau in 2020, deci nu stiu daca te mai alina ca iti vin medicamente puternice in 2021).
Oricum ar fi, sa aveti un an ca o recompensa pentru 2020!
Si pentru ca este un an altfel decat cei in care ne umpleam agendele de rezolutii, eu, cu cateva kilograme in plus si obiective in minus, va propun sase citate pentru trei generatii, pentru ca ceea ce cred ca ar aduce cea mai mare realizare a acestui an ar fi colaborarea reala intre business-uri mici si mari si intre generatii, intr-un spirit de comunitate, kibut, etc.
A. Pentru generatia adolescentilor
1. Decat “bombardier”, mai bine la un curs despre comunicare eficienta in limba engleza de afaceri
Anticipez usoare rasuciri ale muschilor faciali la auzul acestui termen, dar ma stiti - sunt o intelectuala cu pretentii, insa…exista aplicatii care sunt un mediu propice pentru cultivarea unui anumit slang (limbaj al unei grup care atesta apartenenta).
Bombardierii - si aici fata de 13 ani a unei prietene bune, care asista alaturi de copiii altor prietene la cursurile mele de Business English for Teenagers i-a explicat tatalui meu, care participa si el la acelasi curs - sunt cei care poarta o anumita combinatie de branduri (pantaloni de la X, bluza cu inscrisuri mari de la Y, incaltari de la Z).
Pentru asolescentii smart si curiosi care nu vor sa ramana la acest stadiu, le recomand cursul de Communication Skills in English de aici https://www.ateliereonline.ro/communicationskillsinenglish
(inscrierile sunt deschise, prima lectie din cele 4 este pe data de 14 ianuarie).
2. Hatz, Johnule, stiai ca intre 13 si 17 ani iti poti creste IQul?
O treime dintre adolescentii cu varste intre 13 si 17 isi pastreaza nivelul IQ-ului, o treime il scad si o treime si-l poate creste, evident nu cu hatz, Johnule. In cazul in care nu stiati, expresia apartine unui youtuber sau asa zis influencer. Cu cat inveti mai mult, cu atat iti modelezi creierul sa invete mai repede si mai bine.
Citeste!
B. Pentru generatia parintilor
3. Mai bine probleme grele decat citate banale.
Un lac are o portiune acoperita cu nuferi. In fiecare zi, suprafata cu nuferi se dubleaza. Daca e nevoie de 48 de zile ca intreaga suprafata a lacului sa fie acoperita cu nuferi, cate zile sunt necesare pentru a acoperi jumatate din suprafata lacului? 24 de zile sau 47 de zile?
In loc sa va inscrieti la cursuri usoare care sa va maseze ego-ul cu descoperirea celei mai buni versiuni a voastre, cititi cartea lui Daniel Kahneman, Gandire lenta, gandire rapida, de preferat in limba engleza cu fonturi mici - ca sa depuneti un efort cognitiv suplimentar (o sa intelegeti de ce dupa ce o veti citi). Mie mi-a luat vreo doua sau trei luni, cam cat carantina din primavara plus ceva in plus.
4. “Viata de familie prospera intr-o atmosfera de confort si consecventa. Totusi erotismul tine de impredictibil, spontaneitate si risc”
Aceasta este opinia autoarei si cunoscutei terapeut de cuplu si de familie Esther Perel. Cititi-i cartile si in mod special cea de unde am extras acest citat - Inteligenta erotica. O multitudine din angoasele, anxietatile, neintelegerile, necuvintele, nespusele ar fi estompate, diminuate, poate chiar eradicate daca parintii sau generatiile 30, 40, 50+ ar avea mai multa deschidere pentru calitatea vietii lor de cuplu si nu doar de parinti. Tot Esther spune “De fapt, acest gen de ingrijire exagerat de zeloasa este o moda destul de recenta care, speram, ca a ajuns la apogeul nebuniei. Astazi nu mai obtinem o slujba de la copiii nostri, obtinem un sens al vietii noastre.
C. Pentru generatia bunicilor
5. “Dincolo de limbajul specific erei internetului, la care voi sunteți mult mai adaptați decât generația mea, ne-am întâlnit”
Am lansat acum aproximativ o luna o provocare pe grupul dedicat comunitatii 60+ Bunici de Viitor: Ce i-ati spune fiecare sinelui de la 30 de ani? Dar de la 40 de ani? Am fost surprinsa de bucuria cu care doamnele au impartasit gandurile, trairile, reflectiile lor si concluzia a fost ca nu suntem fundamental diferiti ca trairi de la generatie la generatie, ci doar limbajul ne deosebeste.
Prin urmare, dragi bunici (cu statut sau fara), agentia de creatie Thinkerbell a lansat in Australia initiativa Thrive@55: un program de practica platita de 8 saptamani disponibil exclusiv persoanelor cu varsta de peste 55 de ani. De ce? Nu doar pentru ca ponderea populatiei cu varsta peste 55 de ani este in crestere, ci si pentru ca durata medie de viata este in crestere. In plus, agentia a descoperit ca doar 5% din angajatii industriei creative fac parte din aceasta categorie de varsta - cum ar putea atunci sa raspunda cu adevarat nevoilor de comunicare si promovare pentru acest segment de varsta? Dincolo de experienta acestei generatii de care s-ar putea folosi, agentiile, companiile, organizatiile, ar putea veni cu oferte mai potrivite acestui segment tinta. No more “Fetelor, buna dimineata la o ciocolata calda si un ser pentru netezirea ridurilor”.
Deci, ce agentie din Romania vine cu o initiativa similara?
6. “Cateodata, unele traiectorii se incruciseaza, fara motiv, si fiecare isi vede de cursul ei dupa ce s-au despartit, insa directia lor initiala e usor deviata, iar datorita acestei corectii impercetibile, acestei inflexiuni infime, tot ce urmeaza se transforma.”
Helene este o femeie zdrobita de doliu: sotul i-a fost ucis de un teribil cutremur. Mathieu e un barbat parasit de un alt barbat. El si ea se intalnesc intr-un hotel din Lisabona. Suferinta presimtita in celalalt ii apropie intr-o relatie de prietenie peste generatii si cutume.
Ratacitori in Lisabona, cartea lui Philippe Besson este povestea unei prietenii neobisnuite, salvatoare. De prietenie si rasete are nevoie aceasta generatie, la fel ca oricare alta! Nu le mai luati seturi de tigai pe post de cadou, sensul lor in viata nu ar trebui sa se rezume doar la a ne hrani si ingriji pe noi si copiii nostri!
La multi ani inca o data!
P.S. Credit photo: Anca Milushev